Press "Enter" to skip to content

Designa ditt eget drömhus

Vet du hur ditt hus ska se ut? Har du redan börjat rita på det och vet exakt hur det ska vara? Det som är roligt med att bygga ett helt nytt hus är att du själv kan bestämma hur rummen ska vara. Kanske du vill ha något speciellt som inte finns i färdiga planlösningar. Ett spa, en hemmabio, ett underhållningsrum med bar och pokerbord är inte det mest vanliga så om du vill ha det tar du helt enkelt med det i dina ritningar. Om du tycker det är svårt att göra en planlösning själv som stämmer med dina behov finns det i dag många byggföretag som erbjuder färdiga planlösningar där du kan göra ändringar i originalritningen för att få det som du vill. Du kan till och med gå in på olika program på nätet och använda färdiga lösningar som du ändrar så det passar dig och dina behov.

Dags att leta efter tomt

Drömmen om att det perfekta huset ska bli verklighet börjar vid tomtköpet. Är det strand, skog eller närheten till sjö som är viktigast för dig? Det är praktiskt om du köper en tomt som har ett färdigt byggnadslov så att du slipper den biten. Du kan köpa tomt direkt av hustillverkaren, eller en som är anknutet till ett byggföretag. Du kan också köpa tomt av privatpersoner. När du tittar omkring på tomter bör du även kontakta kommunen för att se hur det fungerar med byggnadslov just där. Har du tur finns det redan ett byggnadslov. Ha också koll på hur det fungerar med att dra vatten, el och avlopp till tomten.

Hus och tomt som passar ihop

Du har hittat drömtomten och du har en färdig ritning på dina drömmars hus. Passar de ihop? När du väl har hittat din tomt är det bra om du bekantar dig lite med den och inte är helt låst vid hur ditt hus ska vara. Du bör också se vad som finns utanför din tomtgräns och som du inte kan påverka. Det kan vara stora träd som skuggar, grannens veranda, vägen och sjöutsikten. Tänk på hur ljuset faller också och att det faller olika de olika tiderna på året. Du kanske inte har tänkt dig en kuperad tomt, men det går att platta till där huset ska vara fast tänk dig för innan du spränger bort och plattar till hela tomten. Med en kuperad tomt kan du skapa spännande trädgårdsrum.